Onderhoudstips van Van Dalen: voor jouw lederen schoenen

Leerverzorging
 

Yes! Je hebt net je favoriete paar schoenen gekocht bij Van Dalen en één ding is zeker… je wilt zo lang mogelijk draagplezier hebben van jouw nieuwe sneaker, enkelaars of sandaal. Daarom vind je hier enkele tips & tricks om jouw lederen, suède, nubuck of lak paar schoenen in topconditie te houden.  

De beste tips en onderhoudsproducten op een rijtje

Onderhoud van (glad) leren schoenen

Glad leer is van alle varianten leer, het eenvoudigste te onderhouden. Wanneer er vuil op de schoen aanwezig is, is het beste om ervoor te zorgen dat de schoen droog is. Verwijder vervolgens de veter uit de schoen en borstel het vuil eraf met een cleaning brush van Frans Muller.

Voorkom hardnekkige vlekken door de schoen voor het dragen in te spuiten met Collonil Wax Leather spray. Zo blijft de schoen beschermt tegen vuil van buitenaf en voed je tegelijktijdig het leer met bijenwas.

Onderhoud van suède schoenen

Het verzorgen van leersoort suède vraagt om precisie. Door een open-porige structuur, trekken deze schoenen snel vuil aan en nemen ze snel vocht op. Spray de schoen voor het dragen in met Collonil waterstop spray. Deze is verkrijgbaar bij Van Dalen in diverse kleuren.

Bij ernstige vervuiling is het handig om een Collonil suède box blok te gebruiken. Hiermee slijp je als het ware het vuil van de schoen af. Opgelet! Wees wel voorzichtig en slijp/schuur niet te hard over het leer, anders kan het beschadigen. Om de kleur van je schoen te behouden en op te frissen in de toekomst, spray je de schoen voor het dragen in met Collonil suède spray.

Onderhoud van nubuck schoenen

Nubuck is net al suède een leersoort die snel vuil wordt. Het voordeel aan nubuck is dat de structuur van het leer een stuk steviger is. Wat het onderhoud betreft, is de Collonil nubuck spray echt een aanrader!

Onderhoud van metallic leer & lakschoenen

De verzorging van metallic- en lakleren schoenen is essentieel, aangezien de coating die op de schoen wordt aangebracht, zeer kwetsbaar is. Spray daarom de schoen voor gebruik in met Collonil lack mousse. Dit zorgt voor een extra beschermlaagje tegen beschadigingen op het leer.

Krassen verwijderen

Heb je een lichte kras in je lederen schoen. Dat is altijd balen, maar als het gaat om een lichte kras, kan deze makkelijk verwijderd worden met schoenpoets, passend bij jouw kleur schoen. Om een optimaal beschermlaagje aan te brengen kan je de schoen insmeren met Rustical kleurloos smeer van Collonil.

Enkele tricks om nooit te vergeten

Trek je schoenen op de juiste manier aan

Het is van groot belang dat je je leren schoenen op de juiste manier aantrekt. Vaak wil je in de ochtend zo snel mogelijk je schoen aankrijgen en vetrekken naar je werk of afspraak. Dit zorgt er vaak voor dat je je voet net zo lang duwt totdat de schoen aan is. Deze manier zorgt er helaas voor dat de hiel van de schoen beschadigd wordt.

Gebruik daarom een schoenlepel om het aandoen van de schoen voor jezelf te vergemakkelijken. Onze trick: leg deze schoenlepel (15 cm) met haak van Frans Muller bij je schoencollectie zodat je deze elke morgen kan gebruiken. Op zoek naar een langere variant schoenlepel? Koop dan de schoenlepel (52 cm) met haak van het merk Nico.

Wisselen, wisselen en nog eens wisselen

Een echte tip, vooral voor de dames, is het frequent wisselen van je schoenen. Het is natuurlijk heel normaal dat je je nieuwe favorieten meteen aan wilt trekken en ook zo vaak mogelijk. Het is juist beter voor je sneaker, laars, boot of sandaal om af te wisselen met andere paren. Zo kan het leer en het model van de schoen namelijk even rusten en zichzelf herstellen.

Let op voor sneeuw en strooizout

Wees voorzichtig met sneeuw en strooizout in de winter! Natuurlijk kan je gewoon het huis uit voor je afspraak en mochten je schoenen dan in contact komen met deze weeromstandigheden, is het zeker geen ramp. Laat de schoen (en het leer) op natuurlijk wijze drogen. Een echte DONT is de schoen onder de verwarming plaatsen. Op deze manier droogt namelijk het leer uit en kunnen er scheuren ontstaan.

Berg je schoenen op de juiste wijze op

Wanneer het leder van de schoen weer droog is, is het belangrijk dat deze weer de juiste vorm aanneemt. De beste manier om deze vorm terug te krijgen, is het gebruik van beuken schoenspanners van het merk Nico.

Onderhoudsproducten
Blog