CYBER MONDAY ✨ SHOP MET 30% KORTING OP VAN DALEN & DR AMSTERDAM!  Dames - Heren - Accessoires
Sluiten

Onderhoud & verzorging

Heb jij zojuist een prachtig paar nieuwe schoenen gekocht waar jij ontzettend blij mee bent? Natuurlijk gaan wij er allemaal vanuit dat je lang veel plezier hebt van je nieuwe schoenen. Vergeet je niet om de schoenen ook te onderhouden? Wanneer jij je schoenen goed onderhoudt gaan ze een stuk langer mee. Verwen je schoenen daarom met een goede poetsbeurt en haal het maximale uit de levensduur van je schoenen.

Schoenen hebben veel te verduren. In weer en wind houden zij je voeten droog en warm, terwijl het aan de binnenkant de transpiratie van voeten krijgt te verwerken. Nu is elke schoen anders en heeft ieder materiaal weer andere behoeften.

Van welk materiaal is jouw schoen gemaakt?
Voordat je onderhoudsproducten aanschaft is het belangrijk om te weten van welk materiaal jouw schoenen zijn gemaakt. Zo kun je de schoonmaakset afstemmen op de behoeften van jouw schoenen.

Gladleer

 1. Zorg dat je schoenen droog en schoon zijn. Je kunt de schoenen bijvoorbeeld schoonmaken met een borstel.
 2. Smeer je schoenen in met een schoensmeer in dezelfde kleur als de schoen of een neutrale kleur. Dit voedt het leer en houdt het leer soepel. Smeer ze niet te dik in zodat het leer nog kan ademen.
 3. Laat het schoensmeer 15 minuten intrekken en poets daarna de schoenen op met een droge doek.
 4. Spuit de schoenen in met een impregneerspray om ze water- en vuilafstotend te maken.
Lakleer
 1. Het vuil kan met een vochtig doekje verwijderd worden van lakleren schoenen.
 2. Smeer de schoenen in met een speciale crème of lakschoenolie om ze weer mooi glad en glimmend te krijgen. Impregneren is niet nodig omdat lakleer al water- en vuilafstotend is.
 3. Tip: Beschadigingen kun je wegwerken met een nagellak in dezelfde kleur en daarna oppoetsen met een crème of olie voor lakleren schoenen.
Suède en nubuck
 1. Suède is mooi maar erg gevoelig voor vuil en vocht. Grof vuil kun je met een speciale suèdeborstel weg borstelen.
 2. Zit er een vetvlek in het suède? Leg dan een vel keukenrolpapier op de plek en ga er met de strijkbout overheen (op de laagste stand!). Dit trekt het vet in het keukenrolpapier.
 3. Met een suède gom of witte potloodgum kun je de schoen verder oppoetsen. Een suède renovator spray brengt kleur terug.
 4. Spuit je schoenen in met een water- en vuilafstotende impregneerspray.
 5. Heb je nubuck schoenen? Houdt dezelfde richtlijnen aan als voor suède schoenen maar gebruik producten die speciaal voor nubuck schoenen bedoeld zijn.
Geef je schoenen rust
Schoenspanners van onbewerkt hout houden je schoenen niet alleen in vorm, maar nemen ook het vocht uit het leer op. Wanneer je schoenen flink nat zijn kun je ze het beste vullen met kranten of vellen keukenrolpapier en het papier regelmatig vervangen. Zet ze nooit bij de verwarming of een andere warmtebron! Dit kan scheurtjes en barsten veroorzaken.
Wissel ook regelmatig van schoenen om nare luchtjes te voorkomen. Na een dagje intensief dragen, verdienen je schoenen minimaal 24uur rust en goed te kunnen luchten. Bovendien is een beetje afwisseling ook geen straf.

Doe schoenen nooit in de wasmachine
Dit zorgt ervoor dat de lijm loslaat en je schoenen eerder kapot gaan. Zet je schoenen ook nooit bij een warmtebron wanneer ze nat zijn maar prop ze vol met oude kranten en bewaar ze in een koele ruimte. Dit zorgt ervoor dat het vocht uit de schoenen trekt.

Sorteren